Medicina de familie
Ecografie
Cardiologie
• Consultatie medicala de
specialitate cardiologie
• Electrocardiograma
(E.C.G.)
• Ecocardiografia Doppler (Ecografie cardiaca)
• Monitorizare holter
(24 Ore)
Sexologie


Ce este o ecocardiografie?
Ecocardiografia (uneori denumita „ecografie cardiaca”) este o evaluare a inimii folosind ultrasunete, ce poate oferi imagini precise ale muschiului, camerelor si structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formatiuni.

De ce se face o ecocardiografie?
O ecocardiografie se poate face din motive diferite, ca evaluarea modului in care functioneaza inima dupa un infarct sau pentru a vedea cat de bine se misca valvele.

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?
Pacientul trebuie sa se dezbrace de la brau in sus si sa se intinda pe partea stanga, cu bratul stang sub cap. O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran. Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor). Medicul plimba sonda pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea inima din mai multe perspective, observandu-se daca exista valve bolnave, ingrosari de perete cardiac sau defecte congenitale.

Investigatia dureaza aproximativ 15 minute, in functie de fereastra ecografica a pacientului si de numarul de masuratori speciale necesare. Nu este necesara nici un fel de pregatire speciala pentru ecocardiografie, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa aceasta. Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta nici un risc, nu este invaziva, nu este dureroasa si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).